Dålig uppdatering
Igår så bakade jag med barnen och vi gjorde daimdrömmar och kokosdrömmar och det blev gott, dom var så duktiga :) Det tog ju inte så lång tid att göra drömmarna så vi lekte massa lekar också och jag tror att tidningsleken var en fullträff, för det var lite svårt med namnen. Den som fick sitt namn uppropat mest gånger var Moa (undra varför) haha.
Nu ska vi fara och handla : )
Morotsbröd
Jag fick ju en köksassistent i födelsedagspresent (ja jag vet att jag tjatar om den, men den är BÄST!) och sen dess så har jag inte bakat så mycket annat än matbröd, visserligen har jag inte bakat så mycket överhuvudtaget men tre gånger har jag gjort matbröd iallfall :) Ikväll så testade jag ett recept som jag hittade då jag googlade "matbröd". Det är från sidan recepten.se och brödet som jag har bakat ikväll heter morotsbröd. Jag vet att min svärmor är intresserad av resultatet och receptet så jag tänkte dela med mig av det här och nu :)
Morotsbröd
50 g jäst
50 g smör
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special
Gör såhär:
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.
Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig .Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Mina tips:
Jag delade degen i två och sen så gjorde jag tolv bullar och en limpa och det blev jättebra. Jag råkade riva lite för mycket morötter (nästan 5 dl), men det gjorde inte så mycket utan jag tycker att det blev jättegott. Har inte så mycket erfarenhet av att baka matbröd än så länge, men jag tror att det här kommer att bli en favorit :)
Här kommer lite bilder från dagens brödbak.
Här är allt som behövs för att baka det här brödet.
Då jag hade blandat i allt utom vetemjölet så började jag
fundera på om jag verkligen hade gjort rätt..
Gjorde tolv bröd men det rymdes bara nio på plåten.
Såhär blev slutresultatet
Gjorde ju en limpa också och här hade den legat på jäsning i ca 20 minuter
Såhär såg den ut då den hade varit nästan 40 minuter i ugnen.
Bakade bröd idag
Torsdag
Har tyvärr inga bilder men om ni läser i norran den 19/2 så kommer det att finnas gott om bilder där :)
Nu ska jag sova för jag ska jobba imorron.
Godnatt
5/2 - 2011
Jag fyllde ju som sagt 25 år i lördags och det firades stort. Jag gjorde tre tårtor och jag fick massa presenter. Självklart så glömde jag ta fram kameran men jag hade min iPhone nära så jag fick en del halvdåliga bilder, men jag tänkte att det kanke är bättre än ingenting. Jag fick så mycket presenter så jag kan inte lägga ut allt (det skulle ta väldigt lång tid), men en del av mina presenter ska jag visa nu :)
Det här var tårta nr 2, det kom så mycket folk att jag slängde ihop den här medans dom andra fikade :D
Tårta nr 3 fick bli "partytårtan", den åt vi på kvällen medans vi drack vin och spelade spel :)
Fick pengar till att köpa mig nåt fint som jag ville ha och jag köpt bland annat den här.
Dom här fina burkarna fick jag av Janna :)
Fick fina blommor också, dom här fick jag av mamma.
och dom här fick jag av svärmor och svärfar :)
Just ja, den här fick jag ju av min älskade sambo, så nu kan jag baka hur mycket som helst!
Nu fick jag slut batteri i telefonen så jag har inga fler bilder men jag är verkligen jättenöjd över alla presenter och över alla som ville fira med mig :)
Muffins med äpple och kanel
Muffins med äpple och kanel
200g smör eller margarin
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel (i smeten)
2 msk margarin
2 msk socker
2 äpplen
2 tsk kanel
150 g mandelmassa
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader. Rör fett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Häll i vattnet. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Riv mandelmassa och blanda ner i smeten. Hacka äpplena i bitar (med skalet på) och stek dom i margarinet, strö över socker och kanel och stek äpplena tills dom blvit ganska mjuka. Blanda ner äpplena i smeten och födela smeten i formarna. Grädda muffinsen i mitten av ugnen ca 10 minuter-
Mina tips:
Jag använder alltid muffinsplåt när jag gör muffins för då blir dom runda och fina. Det blir ca 30 muffins om man inte gör dom för stora. Dom här muffinsen är dom godaste muffinsen jag ätit, dom är beroendeframkallande så tänk er noga för innan ni gör dom ;) Hihi..
Dåligt med tid.
Hoppas att det finns någon läsare kvar, jag ska göra mitt bästa att komma igång med bloggandet igen.