Små chokladkolakakor

2011-01-24 kl. 21:44:44 | Allmänt | Kommentarer (0)

Jag fick ett mail före helgen av en som ville ha receptet på dom här kakorna..



Små chokladkolakakor
200 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
ca 25 st kolafyllda godisar, tex center, dumle mm

Gör såhär:
Starta ugnen på 200 grader. Smält smöret. Rör ner socker, mjöl, kakao och bakpulver, blanda till en deg. degen ser lös ut med tjocknar efter en stund. Omslut varje kolagodis noggrant med en rejäl bit deg, är det sprickor i degen rinner kolafyllningen lätt ut. Rulla till runda kulor, platta till lätt och lägg dem med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i 7-8 minuter.

Mina tips:
Jag har testat att göra dom här kakorna med både center och dumle och jag tycker att det blev bättre resultat med dumle eftersom att centern rann ut även om det inte var några sprickor i degen (som gick se).



Jag ber om ursäkt

2011-01-24 kl. 21:19:43 | Allmänt | Kommentarer (0)
för den dåliga uppdateringen, men jag har varit halvkrasslig den senaste veckan så jag har inte ens orkat sitta vid datorn. Nu sitter jag iallfall här och jag har egentligen ganska mycket som ska skrivas om, men vi får ta lite i taget.

Tänkte börja med att skriva lite om kladdkakan med cheesekakefyllning som jag hade i norran och det är en VÄLDIGT kladdig kladdkaka, så om ni tycker att den är för kladdig så hjälper det att förlänga gräddningstiden och om ni kollar kakan då och då så går det bedömma hur mycket längre den ska vara i. När man tar ut den efter 30 minuter så dallrar den väldigt mycket och jag brukar väl ha den i mellan 30-40 minuter eftersom att jag gillar att den är kladdig. För mig är det svårt att skriva exakta tider när saker som jag har i ugnen är färdiga eftersom att jag för det mesta glömmer att kolla på klockan och går på känslan och det brukar fungera för mig :)

Min kompis Janna håller på och tjatar om att jag ska lägga upp receptet på muffinsarna som jag gjorde förra veckan och det kommer det också, men jag glömmer receptboken nere varje gång och jag har varit för lat för att gå ner bara för att hämta den, men jag SKA göra det snart :)

Hoppas att alla har en trevlig kväll, nu ska jag ut med vovven på promenad och sen måste jag elda, det är ganska kyligt här inne nu..




Muffins med äpple och kanel

2011-01-14 kl. 01:42:25 | Allmänt | Kommentarer (1)
Jag var sötsugen redan på affären men jag hade bestämt mig för att inte köpa nåt godis så jag köpte äpplen istället. Lite senare på kvällen så återkom mitt sötsug och jag beslutade mig för att baka nåt av mina äpplen, men jag kunde inte hitta nåt recept där jag hade hemma allt som behövdes så jag tog fram ett grundrecept på muffins och sen skar jag två äpplen i bitar och stekte dom i smör, socker och kanel och blandade det i degen och sen blandade jag i ca 150 g riven mandelmassa. Tänkte att jag skulle dela med mig av receptet men jag insåg precis att jag hade glömt ta upp kokboken så jag visar bilderna nu och så får ni se själva receptet sen? oK?




Jag tror aldrig att jag ätit så goda muffins förut, enligt min smak så var dom helt perfekta och jag kan garantera att dom kommer att ta slut fort. Imorgon så ska jag till kiropraktikern så då blir det inget bakande. Jonas och Sigvard ska skotta tak så dom behöver muffins :)


Choklad är det godaste som finns

2011-01-13 kl. 17:09:26 | Allmänt | Kommentarer (0)

Eftersom att jag inte bakar så mycket just nu så kan jag ju dela med mig av saker som jag har gjort tidigare :)



Det här är en kladdkaka med mjölkchoklad och marschmallows
MYCKET god!



Små chokladkakor med dumle i, också väldigt goda :)





Jag är en "minitant"!

2011-01-13 kl. 16:47:54 | Allmänt | Kommentarer (0)
Hej! Ser att jag har fått en den nya läsare här och jag gissar att det kan ha något att göra med att jag var med i ett bakreportage i norran idag, men många läsare kommer nog från facebook också :) Det känns konstigt men roligt att läsa om sig själv i tidningen och jag tror att jag är en blivande linslus för det var riktigt roligt att ha dom här och baka till någon annan än mig själv. 

Lämna gärna en liten kommentar om det går eller om ni hellre vill så kan ni ju skicka ett mail till [email protected]

Jag är lite halvkrasslig just nu så därför bakar jag ingenting, men jag har många tårtor att göra här framöver så bilder och information kommer.


Några tårtor :)

2011-01-12 kl. 13:45:53 | Tårtor | Kommentarer (0)

Jag tänkte att jag skulle lägga upp lite tårtbilder, men vissa kanske jag har visat någon annanstans, men jag visar dom igen :) Den första bilden är tårtan som jag gjorde till min systerson Edvin då han fyllde år :) Tårtan är fylld med chokladpudding.



Hade gjort fyra tårtor till min mormors 80 års kalas (två rosa och två gröna)




Varför är det så roligt att göra tårtor?


Mina fyra favoriter del 4

2011-01-12 kl. 01:49:16 | Recept | Kommentarer (0)
Den sista av mina favoriter är en kaka som inte innehåller choklad (nu blev ni chockade va?), utan det är god kaka som är god även om den inte innehåller choklad. Nu var det ett tag sen jag gjorde den men jag fyller ju som sagt år om 24 dagar så jag kanske passar på och gör den då :) Lånade boken "a piece of cake" av min kära svärmor och det är där jag har hittat det här receptet.

Kokostosca

sockerkaka
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Toscasmet
25 g smör
1/2 dl ljus sirap
3/4 dl matlagningsgrädde
2 dl kokosflingor
1 dl strösocker

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbara kanter och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter, gör under tiden i ordning toscasmeten.
Rör ihop alla toscaingredienserna i en kastrull och låt dem koka samman under 5 minuter. Ta ut kakan efter ca 25 minuter och bred över toscasmeten. Ställ in kakan igen och grädda tills den är gyllene i ca 15 minuter. Låt kakan svalna något och lossa den sedan från formen.

Mina tips:
Jag brukar ta en gaffel och "nagga" kakan lite innan jag häller över toscasmeten, då rinner lite av toscasmeten ner i kakan och den blir extra saftig och god.

Så där ja, det var mina fyra favoriter och jag hoppas att ni kommer att gilla dom lika mycket som jag gör :) Nu så ska jag göra ett inlägg med lite bilder och sen ska jag sova.

 Gonatt

Mina fyra favoriter del 3

2011-01-12 kl. 01:32:54 | Recept | Kommentarer (0)
Den tredje kakan är nog en av dom lättaste kakorna som finns. Jag brukar oftast vilja ha med mig en kaka eller nåt gott då vi är bortbjudna och då brukar det hända att jag gör den här kakan eftersom att den tar bara 5 minuter att göra + 15 minuter i ugnen. Älskar du choklad så älskar du den här kakan, men se upp för den är vääääldigt begärlig och det är nästan omöjligt att bara ta en bit.. chokladmazarinkaka = M U M S!

Chokladmazarinkaka

200g mandelmassa
100 g mjukt smör/margarin
4 msk kakao
3 st rumstempererade ägg

Gör såhär:
Blanda riven mandelmassa och smör smidigt med en elvisp. Blanda i kakao och ägg (ett i sänder). Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter (22 cm). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Glasyr:
Blanda 2 dl florsocker och 2 msk vatten och bred ut glasyren på kakan.

Mina tips:
Jag tycker att det går enklare att he på glasyren då kakan är varm. Enkel och smaskig kaka.

Mina fyra favoriter del 2

2011-01-12 kl. 01:13:37 | Recept | Kommentarer (0)

Kaka nummer två är så himla god att jag blir hungrig bara jag tänker på den. Det är en kaka som jag gör ganska ofta och den är väldigt omtyckt av både vuxna och barn. Tänk er en riktigt god chokladkaka och när du skär i den så upptäcker du att den innehåller något mer.. den kakan som är högt upp på min lista över godaste kakorna någonsin är: Chokladkaka med päron

Choklakdkaka med päron

1 burk päronhalvor
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör el margarin
2 ägg

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll av saften från päronen och lägg den i en ugnssäker form (ca 22cm) med den kupade sidan upp. Vispa ihop resten av ingredienserna till en mjuk smet. Bred up smeten över päronen och grädda kakan i 20 minuter mitt i ugnen. Stäng av ugnsvärmen och låt kakan stå kvar i ugnen ytterligare 5 minuter.

Mina tips:
Min form är 24 cm och det fungerar bra. Smeten är ganska seg men det är viktigt att man täcker päronen. Ibland brukar jag byta ut päronen mot persikor men eftersom att dom är mindre så behövs det mer smet, bruakr göra 1 1/2 sats då och grädda den lite längre.


Mina fyra favoriter del 1

2011-01-12 kl. 00:44:13 | Recept | Kommentarer (0)

Jag bakar väldigt gärna med choklad och jag har fyra kakor med som jag väldigt gärna bakar. Tänkte dela med mig av dom fyra recepten, men jag tar ett åt gången. Börjar med Kladdkaka med cheesecakefyllning :)

Kladdkaka med cheesecakefyllning

Ugn 150 grader

150 g smör eller margarin
1 dl kakao
3 ägg
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
150 g färskost
1 äggula
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull och vispa i kakao. Låt svalna.
Vispa ihop ägg och socker i en skål.
Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner det i äggsmeten tillsammans med smör och kakaoblandningen.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter och häll smeten i formen.

Fyllning
Rör ihop färskost, äggula, socker och vaniljsocker och klicka ut det på smeten.
Rör lätt med gaffel så blir det lite marmorerat.
Grädda i 30 minuter och låt kakan svalna.

Mina tips:
Eftersom att det ska vara cheesecakefyllning så måste man vända på kakan och det går lättast om kakan fått svalna lite.
Dra försiktigt av bakplåtspappret från kakan och pudra över lite florsocker.




Smörgåstårta

2011-01-12 kl. 00:20:49 | Tårtor | Kommentarer (0)

Första gången jag gjorde smörgåstårta var under min praktik på Petras café och då gjorde jag inte så mycket mer än att dekorera tårtorna och under min skolgång i Örebro så gjorde vi aldrig smörgåstårtor. För tre månader sedan så fick jag en förfrågan om jag kunde tänka mig att göra två smörgåstårtor till ett kalas och jag sa genast ja, men jag visste inte riktigt hur jag skulle göra. Vad skulle jag ha för röror i? Vad skulle jag ha på istället för räkor?
Det var helt enkelt en massa frågetecken som snurrade runt i min skalle. Tillslut hade jag kommit på lösningen. Jag skulle göra en skagenröra (det fick vara lite räkor i, men helst inte på) till det understa lagret och till mitten så gjorde jag en mimosaröra med ost och skinka och den blev väldigt god. På tårtan så gjorde jag en "fruktsallad", jag hackade massa olika frukter och la på mitten. På sidorna hade jag lagt ost, skinka, gurka och tomater :) hade tyvärr inte min kamera framme då och jag fick endast ett par dåliga bilder som jag nyss hittade på min dator. Andra gången jag gjorde smörgåstårta så hade jag min älskade kamera hemma så då tog jag ett par bilder som blev lite bättre :) Bild ett är tårta nr 1 och bild två är tårta nr ? hihi :)






Nu när jag har gjort smörgåstårta ett par gånger så har jag fått sån stor lust att göra det hela tiden och just nu försöker jag bara hitta ett tillfälle som passar för smörgåstårta, men det är lättare sagt än gjort..


Lite om mig

2011-01-11 kl. 23:47:40 | Allmänt | Kommentarer (2)

Jag tänkte skriva lite om mig själv och varför jag kom in på det här med bakning. När jag var 16 år och gick ut nian så var jag säker på att jag ville bli förskolelärare och därför var mitt första val enkelt. Jag valde Barn och Fritid i skellefteå som första val och samma linje i lycksele och som tredje val hade jag omvårdnads. Jag kom in på mitt första val och började på balderskolan. Jag gick där en termin men jag kände mig utanför, stressade för mycket och pendlade mellan Norsjö och Skellefteå och det var väl den stora anledningen till att jag stressade för mycket. Iallafall så fick jag magkatarr och valde till sist att hoppa av och praktisera i under vårterminen och sen välja någon annan utbildning. Jag valde handels och trodde länge att det var vad jag ville, men i början av tvåan så gav jag upp och hoppade av igen. Började på Solvik bara för att ha nåt att göra, men jag ville inte vara där så länge så jag sökte praktikplats på lite olika ställen och jag fick en plats på Petras café i Norsjö och jag älskade varje minut och jag lärde mig så sjuk mycket nytt och jag är så glad att jag fick vara där i drygt sex veckor och efter dom veckorna så visste jag vad jag ville jobba med. Nu blev det ju inte riktigt som jag hade tänkt mig eftersom att jag gick tre år på livsmedelsprogrammet i Örebro och jag valde Butikskock/catering istället för konditori/bageri och det är nåt som jag ångrar nu.

2008 så flyttade jag hem igen, men jag hann inte få hem alla mina saker från Örebro förrän jag flyttade igen och då till Bygdeträsk där jag fortfarande bor och bakar så ofta som det går.

Min stora dröm är att få öppna ett eget café där jag kan baka varje dag och göra det jag älskar och få dela med mig till andra. Som det är nu så hinner vi inte äta upp allt som jag bakar för jag kan inte låta bli att baka även om vi inte har plats för det så det händer väl att våra grannar och vänner får lite fikabröd :)

Ja, nu har ni fått läsa lite om min skolgång och mina bättre och sämre beslut i min ungdom. Nu står jag här, snart 25 år gammal och jag älskar mitt liv. Även om vägen hit var full av gupp och snäva kurvor så tog jag mig hit.


Uppdrag tårta

2011-01-11 kl. 22:42:02 | Beslutsångest, behöver hjälp. | Kommentarer (0)

Jag har kanske fått en uppgift att baka två tårtor till ett barnkalas (skriver kanske eftersom att min syster skulle kolla med "chefen" först). Isåfall blir det att göra en med tårtbild och en med bara marsipan och figurer på. Sitter och kollar för fullt efter passande tårtbilder till Evelina som fyller fyra. Mathilda pratade om Hello Kitty bilder och det finns så många fina att min beslutsångest genast gör mig sällskap..

Tänkte att jag skulle lägga ut några av dom jag hittat här på bloggen så kanske det finns någon vänlig själ som kan lämna ett litet avtryck med en åsikt eller två ;)


















Bilderna är från tradera.com

Jag tar tacksamt emot all hjälp jag kan få.


Ny vecka - nya tag

2011-01-11 kl. 00:30:03 | Lisa tipsar | Kommentarer (0)
Nu ska jag verkligen försöka ta tag i min bakblogg, det har inte blivit så mycket bakat nu dom senaste veckorna, men jag kan ju faktiskt skriva om andra saker eller lägga ut saker som jag har gjort tidigare. Ikväll så har jag varit på bytarjunta hos grannen Victoria och där pratades det en del om loppisen som vi ska ha den 26 mars här i bygdeträsk, det ska bli jätteskoj men en loppis igen och sist vi hade loppis så tycker jag att det gick ganska bra.

För några minuter sen så googlade jag ordet "baka" och då kom sidan
baka.se upp och jag har inte hinnit kolla så himla mycket där, men det har jag sett hittills tycker jag verkar bra :) 

Nu måste jag gå ner och elda och imorgon blir det jobb.
 

Min önskelista

2011-01-09 kl. 13:43:35 | Lisa tipsar | Kommentarer (0)

Eftersom att jag fyller år om 27 dagar så tänkte jag vara lite barnslig och dela med mig av min önskelista.

Börjar med två saker från
bagaren och kocken





Fortsätter sedan med en önskning som inte har med bakning att göra..



..och så tillbaks till bakningen, den här tidningen skulle jag vilja ha :)

Bild är lånad från tidningskungen



och till sist (men inte minst) så önskar jag mig presentkort från
Lagerhaus och kakburken

Sådärja då var min önskelista nerklottrad och nu hade jag tänkt vila lite, har jobbar dygnspass och nu är jag slut.
Godnatt/dag/morgon?


Lisas goda köttfärslimpa

2011-01-09 kl. 13:23:58 | Recept | Kommentarer (1)

Jag brukar göra en fylld köttfärslimpa som är supergod (tillochmed min kräsna lillebror älskar den). Första gången jag gjorde den så sa han "det luktar ost och baconkorv här inne" så fort han kom in genom dörren. Det är inte det lättaste att skriva ner "min" köttfärslimpa så att det blir ett recept, men jag ska göra mitt bästa.

Ingredienser
1-1 1/2 kg köttfärs
8 msk ströbröd
3 dl mjölk eller grädde (jag brukar ta hälften av varje)
2 ägg
2 pkt bacontärningar
1 påse riven taco ost (ibland har jag i mer ost men det är en smaksak)
salt, peppar och grillkrydda efter smak (brukar bara ha i lite grillkrydda för att få en lite annorlunda smak)


Gör såhär:
Starta ugnen på 200 grader.
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och rör så det blandas. Låt stå och svälla ca 10 minuter och under tiden så kan du steka bacon.
Blanda i köttfärsen och ägg och krydda sen efter smak. När köttfärssmeten är färdig ska den smetas ut på ett bakplåtspapper och plattas ut till en fyrkant, därefter ska bacon och ost fördelas över. Rulla sedan ihop det till en "rulltårta" och lyft med hjälp av bakplåtspappret köttfärslimpan till en smord ungsform. Ta bort pappret och stoppa in limpan i ugnen i ca 40 minuter.

Mina tips:
* Skriver 1- 1 1/2 kg köttfärs eftersom att jag använder samma mängd ströbröd, mjölk och ägg när den väger mellan det. Brukar aldrig ändra receptet även om jag gör mer eller mindre (jo kanske om jag gör jätteliten köttfärslimpa eller jättestor..)..
* Jag brukar krydda baconet med lite oregano för att jag tycker att det ger en god smak.
* Det är lite svårt att förklara hur jag gör med bakplåtspappret men jag hoppas att ni förstår (kommentera gärna om ni kommer på nån bättre lösning.
* Jag brukar ibland byta ut ost och bacon mot paprika och feta ost men då lindar jag in själva limpan med bacon (på bilden).
* Det är svårt att säga en exakt tid eftersom att jag aldrig kollar på klockan, jag kollar bara då jag tycker att den verkar närma sig klar och sen kollar jag ofta tills den är klar.




Här ekar det.

2011-01-06 kl. 13:56:37 | Lisa tipsar | Kommentarer (0)
Tyvärr så är jag inte så duktig på att använda den här bloggen just nu och det är nog för att jag inte har bakat så mycket det här året. Just nu sitter jag och tittar på kakburken efter nåt fint. Jag har önskat mig presentkort därifrån i födelsedagspresent, men jag tror att jag ska beställa lite marsipan där så att jag kan göra fina tårtor. Kan dessvärre inte bestämma mig för färg, men det står mellan vinröd och vit men jag har som vanligt beslutsångest.

Nu måste jag gå ner och titta till pannan, ska skriva lite mer senare :)

Gokväll