Morotsbröd

2011-02-23 kl. 22:21:52 | Allmänt | Kommentarer (1)

Jag fick ju en köksassistent i födelsedagspresent (ja jag vet att jag tjatar om den, men den är BÄST!) och sen dess så har jag inte bakat så mycket annat än matbröd, visserligen har jag inte bakat så mycket överhuvudtaget men tre gånger har jag gjort matbröd iallfall :) Ikväll så testade jag ett recept som jag hittade då jag googlade "matbröd". Det är från sidan recepten.se och brödet som jag har bakat ikväll heter morotsbröd. Jag vet att min svärmor är intresserad av resultatet och receptet så jag tänkte dela med mig av det här och nu :)

Morotsbröd

50 g jäst
50 g smör
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.

Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig .Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

Mina tips:
Jag delade degen i två och sen så gjorde jag tolv bullar och en limpa och det blev jättebra. Jag råkade riva lite för mycket morötter (nästan 5 dl), men det gjorde inte så mycket utan jag tycker att det blev jättegott. Har inte så mycket erfarenhet av att baka matbröd än så länge, men jag tror att det här kommer att bli en favorit :)

Här kommer lite bilder från dagens brödbak.


Här är allt som behövs för att baka det här brödet.



Då jag hade blandat i allt utom vetemjölet så började jag
fundera på om jag verkligen hade gjort rätt..


Gjorde tolv bröd men det rymdes bara nio på plåten.


Såhär blev slutresultatet


Gjorde ju en limpa också och här hade den legat på jäsning i ca 20 minuter


Såhär såg den ut då den hade varit nästan 40 minuter i ugnen.


Kommentarer
Anette

Brödet blev jättegott ! Rekomenderas !!

Tack för smakprovet!

/svärmor.

2011-02-24 / 19:07:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback